ßßß Cookit - przepis na Perski kebab kubide z pikantnym ryżem

Perski kebab kubide z pikantnym ryżem

nazwa

Wykonanie

Robienie kebaba to jeden wielki ceremoniał w moim domu. Aczkolwiek umiem sama go przyrządzić, to jednak dzisiaj uczynił to mój małżonek, pers z krwi i kosci. Naszym ulubionym kebabem jest kebab kubide, który dzisiaj zrobiliśmy z mielonej wołowiny, no bo znaleść jagnięcinę w polskim sklepie to trzeba mieć nielada szczęście.
Do farszu dodaje się mnóstwo prypraw jak kurkuma, szafran, pieprz, sumak (perska przyprawa do kebaba o kwaskowatym posmaku) i… proszek do pieczenia. Tak, tak sama się zdziwiłam jak to usłyszałam. Prawda jest taka, że bez proszku albo jak za mało proszku to kebab rozlatuje się podczas grillowania.
Ciekawy jest również sposób grillowania kebaba. Do tego potrzebne są specjalne, metalowe jak ja to mówię miecze, które owija się mięsnym farszem. Po upieczeniu dobrze przyprawiony kebab kubide powinnien lekko zsunąć się ” z miecza ” przy pomocy widelca.
Kebab kubide jemy najczęsciej z basmati ryżem, który tym razem zrobiłam na ostro, z ugrillowanymi pomidorami i jogurtową salatką z ogórka i czosnku. Już na talerzu można jeszcze posypac kebab przyprawą zwaną sumak .
Poza tym kebab zagryza się świeżymi liśćmi mięty pieprzowej i kawałkami cebuli.
To tradycyjne danie kuchni perskiej smakuje wyśmienicie.
Składniki: na 5 sztuk kebaba
1kg mielonej wołowiny
1 cebula, starta
1 łyżka soli
1 łyżka sumak
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
½ g szafranu, zmielonego
Wykonanie:
Rozpal grill drzewny.
Utrzyj cebulę i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Dodaj zmieloną wołowinę i dokładnie wymieszaj.
Obłóż rownomiernie szpadę do grilowania kebaba farszem, maczając dłonie w zimnej wodzie.
Grilluj kebab kubide, często odwracając, aż mięso będzie rumiane na powierzchni.
Mięso powinno łatwo ześlizgnąć się ze szpady po upieczeniu.
Pikantny ryż basmati
Składniki:
5-6 porcji
250 g ryżu basmati
4 dymki
1 czerwona chili
1 żółta chili
szczypta szafranu
1 łyżka soli
1 łyżka masła
1 l wody
Wykonanie:
Wypłucz ryż, zalej woda i posól.
Gotuj ryż, aż będzie na wpół miękki. Odcedz.
Pokrój dymki. Oczyść z nasion chili i pokrój w krążki.
Na patelni rozpuść masło, dodaj szafran i odrobinę wody.
Poczekaj aż woda prawie wyparuje i dodaj dymkę wraz z chili do masła. Podsmaż przez minutę.
Wymieszaj ryż z warzywami w garnku, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Gdy spód garka zaskwierczy pod mokrym palcem, a sam ryż zdrowo paruje po uchyleniu przykrywki, to ryż jest już gotowy.
Polecane przepisy
Szafranowy ryż z berberysem
Kebab na patyku
Francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Źródło:http://codojedzenia.pl/perski-kebab-kubide-z-pikantnym-ryzem